Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/e/3/3/russtop.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/e/3/3/russtop.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2738 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/e/3/3/russtop.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3679 Adfærdsterapi - løsningsorienteret behandlingsform mod alkoholisme

Adfærdsterapi

/Adfærdsterapi
Adfærdsterapi 2017-09-29T15:09:32+00:00

Adfærdsterapi er en løsningsorienteret behandlingsform, der bygger på behaviorismes syn på psykologien. Adfærd omfatter ikke blot synlige handlinger, men også tanker, følelser, forestillinger m.m.

Enhver form for adfærd antages at være indlært som følge af miljøets påvirkninger, hvorfor der ikke er skarpe grænser mellem det sunde og det sygelige.

Den løsningsorienterede behandling med adfærdsterapi skal ses som en måde, hvor vi gennem behandlingen arbejder os fremad og tager en udfordring ad gangen.

Eksempelvis kan klienten kæmpe med en voldsom indre uro og ved ikke, hvordan han eller hun skal klare sig igennem dagen.

Det er en udfordring, og den kan løses ved hjælp at spørge ind til, hvad der giver uroen. Hvad er det for tanker, og følelser, der fylder og styrer klienten? Fokus vil være på at klare en dag ad gangen uden alkohol. Her kan AA-princippet ”Hold dig fra den første” benyttes.

Adfærdsmønstre kortlægges

Barndomsoplevelser kan i adfærdsterapi have en vis interesse. Men det er først og fremmest her og nu situationen, der behandles. Klientens selvdestruktive tanke- og adfærdsmønstre kortlægges og synliggøres, og der arbejdes med at erstatte disse med mere konstruktive tanker og handlinger.

Indledningsvis afklares klientens drikkemønster: Hvornår indtager klienten alkohol, hvor meget indtager klienten dagligt, ugentligt osv., hvad drikker klienten, i hvilke situationer drikker klienten, og hvilke følelser er i spil – sorg, glæde, vrede, usikkerhed osv.

Der arbejdes hen imod at gøre klienten bevidst om sine destruktive tanker og handlinger, og der arbejdes på at give klienten metoder til at undgå situationer, der tidligere blev ”løst”, ved at indtage alkohol. Der arbejdes med planer for, hvad klienten kan gøre i stedet for at drikke alkohol.